Zobraziť galériu
  Sedliacka zemiaková polievka so sušenými hubami
  Jednoduchá, rýchla polievka zo zemiakov, sušených hríbov a zeleniny.
  Obtiažnosť: veľmi nízka | Porcie: 4 | Čas: 50 minút
  
  
	
		
			| 
				Zemiaky | 
			
				300 gr | 
		
		
			| 
				Karotka | 
			
				150 gr | 
		
		
			| 
				Paštrnák | 
			
				100 gr | 
		
		
			| 
				Kel | 
			
				100 gr | 
		
		
			| 
				Cibuľa | 
			
				1 stredná | 
		
		
			| 
				Sušené hríby | 
			
				hrsť | 
		
		
			| 
				Cesnak | 
			
				2 strúčiky | 
		
		
			| 
				Kurací vývar | 
			
				1,2 l | 
		
		
			| 
				Maslo | 
			
				60 gr | 
		
		
			| 
				Kmín celý | 
			
				½ moka lyžica | 
		
		
			| 
				Soľ, korenie | 
			
				podľa chuti | 
		
	
 
  Koreňovú zeleninu, zemiaky, cibuľu a cesnak ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Sušené hríbiky cez noc namočíme do studenej vody a necháme ich v chladničke.
V kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme rascu, na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, zosklovatíme. Podlejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, na väčšie rezance nakrájanú kapustu a vody zbavené hríby. Všetko varíme do mäkka.
Dochutíme soľou, podľa potreby korením a na záver roztlačeným cesnakom.
  Polievku nalejeme do pekného, predhriateho taniera. Môžeme dozdobiť nahrubo nasekaným čerstvým veľkolistým petržlenom.
  - Používajte karotku, má v sebe viac cukru a betakaroténu, polievka bude vďaka nej chutnejšia
- Kel môžeme nahradiť bielou hlávkovou kapustou
- Ak máte čerstvé huby, použite ich namiesto sušených, polievka bude voňavejšia
- Kurací vývar môžete nahradiť zeleninovým vývarom - vegetariánska forma
- Polievku môžete zahustiť kvalitnou maslovou zápražkou
   
   
  Vytlačiť recept