RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Zemiakový koláčZobraziť galériu

Zemiakový koláč

Zemiakový koláč so šampiňónovou plnkou

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 6 | Čas: 105+20 min


múčnaté zemiaky (typ C) 800 g
chilli vločky ¼ lžičky
maslo + maslo na vymazanie formy 4 lžíce (40 g) ±
strúhanka 60 g
čerstvo nastrúhaný tvrdý syr 50 g
vejce 1 ks
soľ  
čierne korenie  
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok  
tvarohový syr 100 g
šampiňóny 600 g
šalotka 100 g
olivový olej 3 lyžice
morská soľ  
čierne korenie  
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok  
citrónová šťava 2–3 lyžičky
čerstvž petržlen 1 zväzok

 

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na rovnako veľké kúsky, a v osolenej vode varíme približne 20 minut.

Medzitým si pripravíme plnku, a to tak, že nejskôr nasucho očistíme šampiňóny (v žiadnom prípade neumývame!) a odkrojíme mäkké časti Nakrájame na drobné kocky 2–3 mm, vložíme ich do papierovej utierkya veľmi silno  vytlačíme, aby sme odstránili čo najviac tekutiny, ktorú huby obsahujú. Šalotku ošúpeme, nasekáme tiež nadrobno a orestujeme v horúcom oleji, až zosklovatie. Pridáme huby a restujeme za stáleho miešania pri strednej teplote asi 5 minút. Zmes odstavíme z ohňa, ochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou a necháme vychladnúť. Opláchneme petržlen, osušíme ho, nasekáme nadrobno a primiešame ho do šampiňónovej plnky.

Zapneme a zahrejeme rúru na 195 °C. Dortovú formu vytrieme maslom a vysypeme 1–2 lyžicami strúhanky.

Zlejeme zemiaky, necháme ich trochu vychladnúť a pretlačíme lisom na zemiaky. Do prelisovaných zemiakov primiešame nastrúhaný syr, vajce a 2–3 lyžice strúhanky a vypracujeme cesto, ktoré dochutíme korením, muškátovým orieškom a chilli. 

Dno pripravenej formy vyložíme polovicou cesta a okraje ľahko povytiahneme hore. Na to rovnomerne rozprestrieme plnku, navrch rozdelíme kúsky tvarohového syra a všetko zakryjeme druhou polovicou zemiakového cesta, pričom dôkladne spojíme okraje spodnej a vrchnej časti cesta. Povrch posypeme zvyšnou strúhankou a poukladáme koúsky zvyšného masla. Takto pripravený koláč pečieme v horúcej rúre približne 15 minút. Potom zvýšime teplotu na 200 °C a k tomu zapneme funkciu grilovania na ďalších cca 5 minút, aby povrch získal ľahko hnedastnú farbu.

 ---------- 

Zemiakový koláč podávame teplý alebo studený. Ako príloha môže poslúžiť aj zeleninový šalát.

 ---------- 

Zemiakový koláč môžeme naplniť tiež mangoldom s píniavými orieškami.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >