RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


MusakaZobraziť galériu

Musaka

Musaka s baklažánom

Obtiažnosť: nízka | Porcie: 4 | Čas: 90 min


baklažán 2 ks
mleté hovädzie mäso 700 g
tvrdý syr 150 g
drvené paradajky 400 g
panenský olivový olej 3 lyžice
cesnak 2 strúčiky
biele víno 100 ml
čerstvo mletá cejlónska škorica  
soľ a korenie  
masla 50 g
hladkej múky 40 g
mlieka 400 ml
čerstvo mletý muškátový oriešok  
žĺtok 2 ks

 

Baklažány nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm, ugrilujeme na grilovacej panvici, odložíme stranou na neskoršie použitie a pripravíme si syr nastrúhaný na hrubom strúhadle. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom mäso do ružova. Potom pridáme olúpaný cesnak a takto opekáme zhruba 5 minút. Následne cesnak vyberieme a mäso podlejeme bielym vínom, ktoré pri vare necháme odpariť. Potom vlejeme drvené paradajky, osolíme, okoreníme a zasypeme škoricou. Celú zmes premiešame, privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút. Po uplynutí tejto doby necháme asi 10 minút chladnúť.
 
Zapneme rúru a predhrejme ju na 180°C. Vymastíme pekáč alebo zapekaciu misu, rozložíme do nej polovicu pripravených grilovaných baklažánov, zalejeme polovicou omáčky a na nej naukladáme ďalšiu vrstvu zo zvyšných baklažánov a zmesi. Takto pripravené odložíme nabok, kým si nepripravíme bešamel. Rozohrejeme maslo, do ktorého pridáme múku a za stáleho miešania prilievame mlieko tak, aby sa nevytvorili hrudky. Potom pridáme tretinu nastrúhaného syra, muškátový oriešok a 2 žĺtky a miešame, kým nevznikne hustá omáčka. Takto pripraveným bešamelom zalejeme misu s pripravenými baklažánmi, potom povrch posypeme zvyšným nastrúhaným syrom.
 
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 minút, kým povrch nestmavne a nezozlátne. Pred podávaním necháme 10 minút odležať.

 

 ---------- 

Hotovú musaku môžeme podávať s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.

 ---------- 

Namiesto baklažánov môžeme použiť rovnaké množstvo cukiet alebo artičokov.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >