 Zobraziť galériu
Zobraziť galériu
  Vianočka s mandľovými plátkami
  Domáci vianočka s mandľovými plátkami a marinovanými hrozienkami
  Obtiažnosť: obtiažna | Porcie: 4 | Čas: 60 minút
  
  
	
		
			| Hladká múka kvalitná | 250 g | 
		
			| Polohrubá múka | 80 g | 
		
			| Droždie | 30 g | 
		
			| Mlieko | 125 ml | 
		
			| Cukor | 180 g | 
		
			| Vanilkový cukor | 10 g | 
		
			| Maslo | 90 g | 
		
			| Soľ | štipka | 
		
			| Citrónová kôra | z jedného citrónu | 
		
			| Žĺtky | 2 ks | 
		
			| Vajce | 1 ks na potretie | 
		
			| Hrozienka | 40 g | 
		
			| Rum | 3 dcl | 
		
			| Mandle plátkované | 30 g | 
	
Do misy zmiešame hladkú a polohrubú múku. Uprostred si urobíme jamku, do ktorej nalejeme 2/3 teplého mlieka, asi 40°C. Do mlieka rozdrobíme kvalitné droždie. Pomocou varešky spojíme v jednoliatu hmotu, ktorá je redšia, nezľaknite sa. Povrh poprášime hladkou múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Doba kysnutia je približne 35 minút.
Potom pridáme vanilkový cukor, obyčajný cukor, soľ, maslo, citrónovú kôru a žĺtky. Prilejeme zvyšok teplého mlieka a znova vypracujeme v jednoliatu hmotu. Keď máme cesto vypracované pridáme hrozienka. Cesto necháme opäť vykysnúť, približne 35 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Vyvaľkáme pomocou valčeka na placku a chrbtom ruky vyvaľkáme na valček, asi 35 centimetrov dlhý. Vyvaľkané cestá na konci spojíme, palcom stlačíme a upletieme z nich vianočku.
Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý položíme upletenú vianočku a necháme 50 minút kysnúť. Povrh vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 45 minút.
  Podáváme na peknej tácke v čase Vianoc.
  - Kvalitná hladká múka je Babičkina voľba.
- Cesto nechajte dobre dohladka nakysnúť. Neponáhľajte.
- Hrozienka môžete namočiť do rumu.
- Pozor pri strúhaní citrónu, aby tam nebola biela dužina. Vianočka by bola horká.
- Kvalitný vanilkový cukor si môžete pripraviť sami. Pomocou cukru krupica a čerstvého napoly prekrojeného vanilkového struku.
- Soľ v žiadnom prípade nedávajte do prvého kysnutia.
   
   
  Vytlačiť recept