RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Sviečková WellingtonZobraziť galériu

Sviečková Wellington

Sviečková Wellington

Obtiažnosť: vysoká | Porcie: 4 | Čas: 120 minut


hovädzia sviečková 600 g
vajce 2 ks
žĺtok 2 ks
maslo 30 g
lístkové cesto 400 g
šampiňóny 450 g
strúhanka 50 g
cesnak 1 strrúčik
smotana na varenie  5 lyžíc
panenský olivový olej 1 lyžica
soľ  
korenie  

 

Zapneme a predhrejemerúru na 200 °C. Okoreníme maso. Na panvici rozohrejeme olej, položíme na ňu celý kus sviečkovej a zo všetkých strán ju opečieme do ružova, pričom ju občas prelejeme šťavou, ktorá vznikne pri pečení. Ak už je mäso opečené, premiestníme ho do zapekacej nádoby a ďalej pečieme v rúre asi 15 minút. Následne ho vyberieme a necháme bokom vychladnúť, potom dáme do chladničky.

Nôžky zo šampiňónov očistíme od zvyškov hlíny a nečistôt, klobúčiky ošúpeme ostrým nožíkom a oboje nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozohrejeme maslo so strúčikom cesnaku, pridáme huby  a primiešame strúhanku,  smotanu a žĺtka. Zmes varíme 5 minút, potom ju necháme vychladnúť a všetko rozmixujeme. Nahrejeme suchú panvicu a celý mix nasucho, bez oleje, opražíme približne 5–7 minút – cieľom je, aby sa vyparila prebytočná voda, ktorá by neskôr mohla pri pečení zbytečne vytekať cez lisstkové cesto, čo nechceme. Opraženú zmes dáme zatiaľ bokom, aby vychladla.

Listkové cesto rozvaľkáme na väčší plát – zo všetkých strán o niečo širšie než mäso, aby bylo možné ich zabalit – a znovu vložíme do chladničky stuhnúť. Potom cez  doštičku natiahneme potravinovú fóliu, na ktorú položíme studené lístkové cesto a navrstíme naň vychladnutú hubovú zmes. Z chladničky vytiahneme mäso, položíme ho do spodnej časti cesta, ktoré následne opatrne zabalíme, odrežeme zvyšky a pomocou fólie stiahneme čo nejpevnejšie. Celú rolku znovu vložíme do chladničky stuhnúť asi na 20 minút. 

Zapneme a predohrejeme rúru na 200 °C. Opatrne vybalíme pripravenú svieškovú z fólie, položíme na plech alebo pekáč, potrieme žĺtkom a pečieme asi 35 minút. Al máme vpichový teplomer, strážime vnútornú teplotu mäsa, ktorá by mala mať asi 56–57 °C, maximálne však 60 °C. Po stanovenej dobe sviečkovú Wellington vyberieme z rúry a necháme minimálně 5 minut odpočinúť, aby sa šťavy v mäse vyrovnali a pokrm zostal šťavnatý.

 ---------- 

Hotovú pečienku krájame na 3 cm plátky a podávame ešte teplú napríklad so zemiakovou kašou, duseným listovým špenátom alebo restovanou zeleninou.

 ---------- 

Môžemestrážiť vnútornú teplotu mäsa behom pečenia, ktorá by mala mať asi 56–57 °C, maximálne však 60 °C. Stačí opatrne použiť vpichový teplomer, aby sme mali 100% jistotu. Sviečkovú Wellington vyberieme z rúry a necháme minimálne 5 minut odpočinúť. Šťavy v mäse se vyrovnajú a zostane tak šťavnaté.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >